Ingredients (Bahan-bahan):
3 eggs from the refrigerator (3 biji telur - diambil dari peti sejuk)
1 cup castor sugar (1 cawan gula halus)
2 1/2 cups superfine flour (2 1/2 cawan tepung halus)
1 tsp ovallete (1 sudu kecil ovalette)
3 tsps baking powder (3 sudu kecil baking powder)
2 cups fresh milk (2 cawan susu segar)
blueberry jam (Jem blueberry atau perisa ikut citarasa)
Food Colouring (Pewarna makanan)
Directions (Cara membuat):
1. Whisk eggs, ovallete, castor sugar using a mixer at the highest speed until it turns white.
Campurkan telur, ovallete, gula ke dalam mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga adunan menjadi putih
2. Add in flour,baking powder and milk and mix them well
Masukkan tepung, baking powder dan susu dan kacau hingga sebati.
3. Divide the batter to parts and put the food colouring (based on the color that you like) in each batter and mix it.
Bahagi kepada beberapa adunan dan masukkan warna pilihan (mengikut warna masing-masing) dalam setiap adunan .
4. Put the coloured batter into its own pipping bag.Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
5. Squeeze in the batter about 1/3 of the paper cup that has been arranged in 'Kuih Lompang' mold.
Picitkan sedikit adunan ke dalam 1/3 dari mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan kuih lompang.
6. Squeeze in the the blueberry filling.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
7. Squeeze in the batter again until its 3/4 full.
Picitkan lagi adunan sehingga 3/4 penuh.
8. Using the batter, make dots or letters (based on your creativity) on top of the batter in the paper cup.
Menggunakan adunan, Dot-dotkan dengan warna yang berlainan (gunakan creativity anda) diatas adunan yang berada di dalam cawan kertas.
9. Steam it with a medium heat for 10 - 15 minutes. Make sure that the lid of the steamer is cover with a pice of cloth to prevent water vapor from dropping on the 'apam'.
Kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan dengan api sederhana selama 10-15 mint. Pastikan penutup pengukus tu dibalut dengan kain untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas apam dan mencacatkan rupa paras apam.
*make sure that the water is boiling when you want to steam the apam.
pastikan air mendidih semasa hendak mengukus apam.
~Let's Try~
~Selamat Mencuba~
P/S: Dont forget your deeds to ALLAH. Remember, Ramadhan is not an eating contest. It is an IBADAH FIESTA!!
Prophet Muhammad once said: "Anyone who perform an obligatory during the month(Ramadan), as he is a person who had performed the obligatory for 70 months in the other months.
Jangan lupa unutk beribadah pada ALLAH. Ingat, Ramadhan bukan pertandingan makan. Ia adalah PESTA IBADAH.
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Barangsiapa yang menunaikan suatu fardhu pada bulan (Ramadhan) itu, adalah dia sebagai seorang yang telah menunaikan 70 bulan fardhu pada bulan-bulan lainnya.
5 babbles:
Timah~
I've tried it..hehe...
It's fun!
tp susah nk wat dot2...aknye cair sgt~
dot2 x berhenti~~haha..
huhuhu, wawawawa, suke2, bleh laa bukak blog nie klau nk try masak.hehehe. nway, bilingual ek blog nie, hebat!
syira:
ko try gune recipe aku..insyaALLAH, x cair sgt, klu cair, kurangkan susu die...pastu lubang die wat kecik je...jgn besar..
Tasnimahy:
nak request recipe pon bleh gak...hehehe
request ni..
em, boleh tolong ajar x cane nak masak air? xreti la, tahu gune air masak je...air perlu di bulan ramadhan ni...hmmm!!
faariis:
klu yang tukan balik tanye mak leh x...x larat nak taip la...:P
Post a Comment