A new recipe that I have learned from my Sarawakian’s friend. Neyna.
I love Batang Burok since I was a kid.
However, this Batang Burok has different taste than the ordinary Batang Burok which you buy in store.
This is Sarawak Batang Burok or some people might call it as Popia Sarawak (I guess^^)
It is very easy to be made but need some patience!!
~Batang Burok~
Bahan-bahan:
A-
1 cawan tepung kacang hijau (algappas or babas)
1 cawan gula (kisar sampai halus)
1 ½ cawan kacang (digoreng & dikisar sampai halus)
½ cawan susu tepung
(for those who don’t really like powdered milk, you can reduce it and vice versa)
B-
Popia
1 egg (as a glue)
minyak
Cara-cara:
A-
1. 1. Goreng semua bahan A tanpa minyak dengan api perlahan sampai sebati dan naik bau. (jangan sampai hangus ye)
2. 2. Letak tepi
B-
3. 1. Potong popia menjadi 6 keping. (potong 2 dulu, then potong jadi 3 pulak. So, 1 keping popia, dpt 6 keping)
4. 2. Then, gulung helaian popia yang dipotong dengan pen (besar) atau lebih baik straw cendol dan lekatkan hujung popia dengan telur.
**Tujuan buat camni supaye popia tu jadi cam batang dan nampak cantik.
5. 3. Goreng popia sampai kekuningan.
6. 4. Masukkan popia yang digoreng ke dalam bahan A.
7. 5. Gaulkan popia dengan bahan A sampai popia bersalut dengan bahan A.
**pastikan bahan A tadi masuk juga dalam gulungan popia tu.
8. 6. Siap!!
~Selamat Mencuba~
~Lets Try~
0 babbles:
Post a Comment